Over mij

Mijn foto
Ik ben Thijmen Grootjen Het grootste deel van mijn professionele leven ben ik bezig geweest met leiding geven aan mensen in combinatie met bouwen als directeur hoofd uitvoeringen dus verantwoordelijk voor de uitvoering van alle projecten, Cliƫnteel, medewerkers,financieel,logistiek.van een middelgroot bouwbedrijf met circa 3500 medewerkers en ook extern via onderaannemers adviseurs speciale deskundige Architecten bureau`s Ingenieurs bureau`s gemeenten provinces de overheid. En daarnaast ook in mijn persoonlijk leven, dit mede door mijn passie voor paarden. Leiding geven is voor mij in beginsel faciliteren en vanop de achtergrond sturen, leiden en geleid worden, dit in eerste instantie door je eigen medewerkers, en natuurlijk ook de vele relaties en opdrachtgevers waar je dag dagelijks zakelijk en soms ook vriendschappelijke relaties mee onderhoud. Met alle menselijke elementen en belangen die daar een rol in en/of bij spelen, dat is iedere dag opnieuw een ontdekkingsreis en bovenal zeer leerzaam, in de eerste plaats keer op keer voor jezelf. En met name door mijn passie voor paarden heb ik veel geleerd over mensen en hun beweegreden waarom ze dingen doen die ze doen.

woensdag 14 augustus 2013

Non-verbaal gedrag 2

Zoals ik in het voorgaande bericht al vertelde paarden hebben bij uitstek verstand van non-verbaal gedrag.
Maar hoe zit dat bij ons,
vroeger toen ik bijna ieder weekend op wedstrijd ging.. dan maakte ik er een sport van om de mensen te observeren.. hoe ze met hun paarden, hun vrienden, hun groom, hun familie en wedstrijd genoten omgingen. Daarbij letten ik speciaal op hun non-verbale gedrag en houding.

Het werd pas echt interessant voor mij als ze terug kwamen van de wedstrijd proef.
Wat ik dan als eerste waarnam, waren de enorme verschillen in het non-verbale gedrag en houding, voeg daarbij ook het nodige??? ondersteunend verbale gedrag.
Regelmatig verbaast welke enorme invloed dat had op de manier waarop ze op dat moment met hun paarden omgaan, en nog meer hoe de paarden op dat andere gedrag reageren.
Ook de benadering naar hun familie, vrienden, groom en mede wedstrijd genoten is van een totaal andere orde.
Het is verbazingwekkend welke invloed de geleverde sport prestatie heeft op het gedrag van die mensen.
Als ik dan vroeg naar de reden van dit gedrag, kreeg ik de meest uiteenlopende reden voor hun veranderde gedrag. Soms in mijn ogen erg logisch, en ja soms ook totaal onbegrijpelijk.

Het onbegrijpelijk gedrag, als je het als mens al niet begrijpt, hoe is het dan mogelijk voor het paard om het te begrijpen en toch reageren paarden feilloos op de nieuwe situatie.

Maar het onbegrijpelijk gedrag aan de kaak stellen, is bijna te vergelijken met `n regelrechte oorlogsverklaring, maar waarom dan...

Vragen die dan bij mij opkomen zijn, zijn het de:

  • Emoties
  • Het karakter van die mensen
  • De beoordeling die ze hebben gekregen van jury
  • Het paard
  • De omgeving
Of is het, het ontbreken van kennis, inzicht, geduld en/of bepaalde vaardigheden. 

Misschien iets om over na te denken, voor nu veel lees en keuze plezier, Thijmen

Terug


Geen opmerkingen:

Een reactie posten