Over mij

Mijn foto
Ik ben Thijmen Grootjen Het grootste deel van mijn professionele leven ben ik bezig geweest met leiding geven aan mensen in combinatie met bouwen als directeur hoofd uitvoeringen dus verantwoordelijk voor de uitvoering van alle projecten, Cliƫnteel, medewerkers,financieel,logistiek.van een middelgroot bouwbedrijf met circa 3500 medewerkers en ook extern via onderaannemers adviseurs speciale deskundige Architecten bureau`s Ingenieurs bureau`s gemeenten provinces de overheid. En daarnaast ook in mijn persoonlijk leven, dit mede door mijn passie voor paarden. Leiding geven is voor mij in beginsel faciliteren en vanop de achtergrond sturen, leiden en geleid worden, dit in eerste instantie door je eigen medewerkers, en natuurlijk ook de vele relaties en opdrachtgevers waar je dag dagelijks zakelijk en soms ook vriendschappelijke relaties mee onderhoud. Met alle menselijke elementen en belangen die daar een rol in en/of bij spelen, dat is iedere dag opnieuw een ontdekkingsreis en bovenal zeer leerzaam, in de eerste plaats keer op keer voor jezelf. En met name door mijn passie voor paarden heb ik veel geleerd over mensen en hun beweegreden waarom ze dingen doen die ze doen.

zondag 19 januari 2014

Hoe ziet uw paard u

Deze vraag beantwoorden kunt u natuurlijk alleen zelf, uzelf heel precies kennen is, weten wie u bent en in welke omstandigheden, dit is echt zeer belangrijk, zeker als u echt met paarden wilt werken.
Paarden leven in het nu, dus nooit in het verleden en al zeker niet in de toekomst.
Als u met uw paard gaat werken dan wordt dat meestal ingegeven door wat u in de nabije toekomst met uw paard wilt bereiken.
Daarom bent u aan het oefenen en trainen soms met `n plan, soms met redelijk goed plan maar dat is altijd gebaseerd op u visie anders gezegd de manier waarop u op dat moment denkt en handelt.
Juist dat is iets wat paarden niet van u begrijpen zij hebben geen visie, zij hebben geen doelen.

Wat paarden ook niet kennen is, macht en aanzien om daardoor erkenning te krijgen voor uw inzet en/of kennis.
Wilt u paarden ook maar iets leren dan moet u eerst zelf leren deze zaken overboord te gooien in uw hoofd.
Want in het hoofd van de meeste mensen die met paarden werken en of willen werken hebben constant doelen, belangen schema`s tijdsdruk maar vooral weinig inzicht hoe dat bij hun paard overkomt.
Bij al deze zaken gedraagt u zich fysiek constant anders daar zijn uw emoties voor verantwoordelijk.
Maar paarden hebben geen emoties, wij mensen denken dat wel, en vooral vrouwen en meisjes hebben dat heel erg, ze zien in iedere actie van hun paard `n emotie, maar dat is keihard onjuist als paarden in onze ogen iets emotioneels doen, dan is dat paard aan het kijken hoe dominantie u optreed in die situatie.
Als het paard ongepast gedrag laat zien en of `n onaangename actie uitvoert, dan volgen daar van u kant meestal wel correcties op. En in de meeste gevallen is dat fysiek vaak hard, en soms zacht dat maakt allemaal niets uit.
Wat doet uw paard nu reageert het na een aantal keren op deze actie, met een heel andere actie, acceptatie.
Maar u denkt, nu heeft het paard exact begrepen wat ik bedoel, maar niets is minder waar. Het paard heeft niets geleerd alleen iets pijnlijks ondervonden en daar reageert het paard tijdelijk enigszins positief op.
En u denkt nog steeds, ik ben goed bezig, ik heb eindelijk het instrument gevonden om een mooie relatie met mijn paard aan te gaan. Als u partner dit met u doet, regelmatig of onregelmatig dan stopt op een gegeven moment uw incasseringsvermogen en de relatie word stop gezet. En dat is precies wat het paard met u doet op het moment dat u tot een correctie/straf overgaat die fysiek getint is, zelfs al zou u niet slaan, het maakt niet uit, zelfs als u zich alleen maar verbaal laat gaan... met de nodige daarbij behorende lichaamstaal dan zal het paard dat ook als `n straf aanvoelen, zelf als u negatief denkt dan is dat al een straf voor het paard.
Een paarden kudde en/of groep worden altijd geleid door een dominant dier niet het sterkste of het slimste maar het mentaal sterke dier heeft de leiding, en het zal via zijn/haar lichaamstaal zelfs vanachter de kudde en/of groep zijn/haar bedoelingen duidelijk weten te maken, en de kudde groep reageert direct op die gegeven lichaamssignalen.
Als u bereid bent u daarin te trainen samen met uw paard, dan gaat u iets bereiken wat u niet voor mogelijk heeft gehouden. Op het gebied van volgzaam zijn zonder conflict. En als er toch `n kortstondig conflict ontstaat is het een kwestie van met iets meer nadruk het signaal geven en het conflict is opgelost.

Controle zit niet in het fysiek sterk zijn, fysiek kunt u in vrijheid nooit winnen van een/uw paard.
U kunt het in gevangenschap wel breken, maar dat heeft niets met goed ruiterschap te maken, en is boven dien in mijn visie zeer paard onvriendelijk.
Dit gaat ook op voor mensen, want diegene die fysiek vechten verliezen altijd op het einde van de rit.
Dus wie zich niet kan wil bekwamen in de juiste psychologische middelen waar druk en of onderdrukking geen inzetbaar instrument zijn, zal u nooit een goede ruiter zijn voor uw paard, en steeds met veel moeite iets bereiken, maar vooral voor een zeer korte tijd, waarna er meestal veel fysieke problemen bij het paard optreden. Maar wat u zeker nooit zult bereiken is de echte vriendschap van uw paard krijgen. En het dus nooit echt als zodanig met uw paard kunnen beleven, terwijl u daar waarschijnlijk zo naar verlangt.

Misschien iets om over na te denken, Thijmen

Pouligerin  Geen opmerkingen:

Een reactie posten